Lactatiekundig consult bij jou thuis of op de praktijk

Tijdens een lactatiekundig consult wordt een voedings- of kolfmoment geobserveerd bij jou thuis of op de praktijk in de Broekpolder. Het mondje van je baby wordt onderzocht en als het nodig is wordt je baby gewogen en volgt een borstonderzoek. Al je vragen worden beantwoord en je krijgt deskundig en praktisch advies. Binnen een dag stuur ik via email een verslag met daarin advies en direct toepasbare tips, zodat je het altijd nog even kunt nalezen. En tot een week na het consult word je begeleid via app en telefoon. Dat kost niets extra. Afhankelijk van de problematiek duurt een lactatiekundig consult gemiddeld 1,5 uur. 

Lactatiekundig consult op afstand, via telefoon of mail

In sommige gevallen kan je ook telefonisch of via mail worden geadviseerd. Als blijkt dat het toch beter is om een voeding te observeren of jullie baby te onderzoeken, volgt advies voor het maken van een afspraak voor een consult bij jou thuis of op de praktijk.

Beeldconsult

Indien je verkoudheidsklachten hebt, of als je nu liever geen mensen thuis ontvangt, is ook een beeldconsult mogelijk (via Skype,  Zoom, Whatsapp of Facetime). Zo kan ik jou, je baby en het aanleggen zien en is het gemakkelijker om advies te geven dan alleen via de telefoon.

Prenataal consult

Het prenataal consult is voor alle aanstaande moeders die borstvoeding willen geven en goed voorbereid willen zijn. Maar ook voor moeders die een slechte ervaring hebben gehad met het geven van borstvoeding, een borstverkleining of borstkanker hebben gehad of om andere redenen verwachten dat het geven van borstvoeding misschien niet vanzelf zal gaan. Tijdens een prenataal consult van een uur op de praktijk worden al je persoonlijke vragen beantwoord, krijg je voorlichting en volgt eventueel onderzoek van je borsten. Na afloop ontvang je zo nodig een persoonlijk borstvoedingsplan op maat. Kortom, ik zorg dat je optimaal wordt voorbereid op het geven van borstvoeding.

All-in consult

Het all-in consult is een prenataal consult inclusief begeleiding na de bevalling. Tijdens de zwangerschap word je op de praktijk gezien voor een prenataal consult. Na de bevalling kom ik bij jou langs voor een consult in het kraambed (max. 1,5 uur). Daarna word je nog twee weken begeleid via app en telefoon. En als je baby vier weken is volgt, op jouw initiatief, nog een consult op afstand. Daarin bespreken we hoe het dan gaat, wat je verdere behoeften zijn, en worden alle vragen beantwoord die je nog hebt.

Nieuw: Kolfconsult

Als lactatiekundige krijg ik regelmatig de vraag: “Wat is een goede borstkolf?”  De keuze voor een borstkolf is heel persoonlijk. Elke kolf heeft zijn voor- en nadelen en het is belangrijk om te ontdekken wat voor jou belangrijk is. Daarom ben ik per 1 januari 2024 gestart met een nieuw concept: tijdens een persoonlijk consult in de praktijk kan je verschillende borstkolven bekijken en rustig ervaren hoe die werken. Op die manier ontdek je welke borstkolf bij je past. Ook kan je al je vragen stellen met betrekking tot het afkolven van moedermelk en krijg je tips mee om het kolven zo vlot mogelijk te laten verlopen.


Tarieven

Consult Prijs
Lactatiekundig consult aan huis eerste consult € 125, vervolg consult € 90 *
Lactatiekundig consult in de praktijk eerste consult € 110, vervolg consult € 80
Prenataal consult aan huis € 65 voor 1 uur of € 85 voor 1,5 tot 2 uur *
Prenataal consult in de praktijk € 60 voor 1 uur of € 80 voor 1,5 tot 2 uur
All-in consult € 175
Telefonisch consult € 15 voor de eerste 10 minuten, daarna € 5 per 5 minuten
Mail consult € 30
Beeldconsult € 65 voor 30 tot 60 minuten, daarna € 5 per 5 minuten
Kolfconsult € 70

* Reiskosten inbegrepen tot 30km (15 heen en terug) daarna € 0,30 per km. Eventuele parkeerkosten worden altijd in rekening gebracht.

 

Betaling geschiedt achteraf, na het consult ontvang je een factuur via email.
Een consult mag tot 24 uur van tevoren kosteloos worden afgezegd, daarna wordt € 30 in rekening gebracht.


Vergoedingen lactatiekundige hulp

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Een voorwaarde is vaak wel dat de lactatiekundige IBCLC geschoold is en lid is van de NVL (Nederlandse Vereniging voor Lactatiekundigen). Soms vergoedt de zorgverzekeraar de kosten alleen als je bent doorverwezen door een huisarts, verloskundige of het consultatiebureau.
Benodigde hulpmiddelen en materialen worden meestal niet door de verzekeraar vergoed. Wil je niet voor verrassingen komen te staan kijk dan vooraf in je verzekeringspolis of op Zorgwijzer.nl: overzicht vergoedingen Lactatiekundige hulp
Meer informatie vind je op de site van de NVL.

Gratis advies voor zorgverleners

Ben je kraamverzorgster, verloskundige, huisarts, arts bij een consultatiebureau of verpleegkundige en wil je een vraag of probleem voorleggen? Dan kun je mij altijd bellen of mailen voor gratis deskundig advies en praktische tips:

06 – 15 54 87 64